The World Is Too Much With Us MCQ

The World Is Too Much With Us MCQ- Are you looking for 20 MCQ on the poem ”The World Is Too Much With Us”? Do you want to practice multiple choice questions on the poem The World is Too much with us? Here are the solutions.

The World is Too Much With Us is a sonnet written by Romantic poet William Wordsworth. This poem composed in 1802, during the first industrial revolution. It is written in iambic pentameter.

The World Is Too Much With Us MCQ
The World Is Too Much With Us MCQ

The World Is Too Much With Us MCQ

1- The World is Too Much with Us is a poem by

Ans- William Wordsworth

2- The World is Too Much with Us poem composed in

Ans-1802

3- The World is Too Much with Us poem published in

Ans-1807

4- The World is Too Much With Us poem written in

Ans-Iambic Pentameter

5-What is the genre of the poem ”The World is Too Much With Us”?

Ans-Petrarchan Sonnet

6- What is the meaning of the title ”The World is Too Much With Us?

Ans-People have become so concerned with worldly material things and are now concerned with the natural world.

7- What is the theme of the poem ”The World is Too Much With Us”?

Ans-Illusion VS reality

8-What does the poet criticize in this poem?

Ans- The world of the first industrial revolution

9-How many Greek Gods are described in this poem?

Ans- Two (Proteus and Triton)

10-What is the quality of sea God Proteus?

Ans-He can assume different shapes

11- What is the quality of Triton God?

Ans-He blows his conch in order to calm the waves

12- ”The sea that bares her bosom to the moon” this line in

Ans-The World is Toom Much with us

13- ”The sea that bares her bosom to the moon’ which figure of speech uses in this line

Ans-Personification

14- Wordsworth’s poem mostly dealing with

Ans-Humble and Rustic life

15- Find out the figure of speech in the following lines ”the winds that will be howling at all hours”?

Ans- Assonance

16- What is the rhyme scheme of the poem?

Ans-Abba Abba Cde Cde

17- What is the type of poem?

Ans-Italian Sonnet

18- How many lines are there in the poem?

Ans-14

19- What was the name of the collection of the poem that gets published?

Ans-In poems in two volumes

20- Who wishes to remain as pagan in the poem?

Ans- Poet Himself

Related- English Literature MCQ Book PDF

The World is Too Much With Us Essay

41SyWiUFadL

 

Buy on Amazon

The world is too much with us analysis

the world is too much with us a line by line explanation

Leave a Comment